Jordöboken

Utdrag ur förord till Jordöboken.

Vi som bor på Jordö har ett natur- och kulturarv att förvalta! Det är en stor förmån att få bo på den vackra ön i Listerby skärgård. Vi blir också både stolta och glada, när besökare frågar oss om öns historia.

I juli 2009 arrangerade byalaget ett program med rubriken: Jordö under 1200 minuter. Missionshuset var sprängfyllt och trots en het sommarkväll ville ingen lämna lokalen efter tre timmar! Programmet innehöll filmer och bildspel.

Hur såg det ut förr? Vem är vem på bilderna? Alla närvarande började agera och berättade om sina minnen, släktingar och viktiga händelser på ön. Byalaget konstaterade då, att detta måste dokumenteras och vid årsmötet 2009 beslöts publiceringen av Jordöboken.

Under sommarens kulturaftnar bjöd vi in alla, som ville vara med, att skriva om ”vårt vackra Jordö”! Varje kapitel i denna bok är därför en personlig berättelse om det som författarna tycker är viktigt att förmedla och skribentens manér får ge must och liv åt skildringen.

Boken innehåller olika ämnesområden, men har mestadels ett historiskt perspektiv. Vi får följa med ända från vikingatiden till mitten av 1950-talet då man började bygga sommarstugor i större skala.

I en artikel får man ta del av hur livet gestaltade sig för människorna i den gamla byn. Även fiske, stenhuggeri, båtbyggeri, skolväsende och försvarsanläggningar behandlas. De seglingsintresserade kan läsa om Svenska seglarskolan i Djupasund och om byalagets kappseglingar med blekingsekor – samt en del annat, som tillhör vår skärgårdsö.

Vi inleder Jordöboken med en vacker dikt av Tord Slättegård, pensionerad operasångare och älskare av Jordö.

Jordöboken har blivit en försäljningsframgång. Drygt 400 böcker har byalaget sålt. Vi har nu tryckt upp en tredje upplaga så nu finns boken i vårt lager igen.

Köp Jordöboken av Jordö Byalag för 250 kr styck. Sänd dina uppgifter, namn adress med telefonnummer till byalaget@jordo.se 

Bokrecensioner

Marinmusei Vänner 2012

Marinmusei Vänner 2013

Blekinge Läns Tidning oktober 2011

BLT

BAS Blekinge 20110909

Blekingeposten 20111020

RESPONSER

Gokväll och stort tack för boken. Har bläddrat lite i den, många fina bilder och säkert mycket läsvärd.
Besökte Göran och Ruth Andersson i Kuggeboda häromdagen och Ruth visade alla bilder från hennes
barndoms Jordö. Min man har också en släkting med i boken. På sidan 213 visas en bild på en eka, som
byggdes på Jordö . Bonden Johan Olsson i Stenaby var hans morfar och Hjalmar Olsson (Buss-Olle) hans morbror . Jag har själv, som barn, åkt buss med honom mellan
Vieryd och Ronneby.
Bästa hälsningar
Ethel Weidenberg