Sommarlov på Jordö

Utdrag av förordet till boken Sommarlov på Jordö.

Hägrande, oändligt långt och en äventyrens tid – ja, så har väl de flesta av oss som barn sett sommarlovet. Och har man haft möjlighet att spendera sin ledighet på Jordö har man kanske haft något alldeles extra att längta till.

Boken är en självbiografisk skildring av hur somrarna på Jordö kunde te sig på den tiden då hö bärgades och kor betade på det som nu är mestadels fritidstomter.  Det är en både personlig och delvis tidlös berättelse, målad med ymniga penseldrag. Här ryms sådant som inte riktigt kan räknas till fakta, men som kanske ger en mer sann bild av hur det var ”förr”. Och säkert en och annan rövarhistoria också!  Vi får följa med in i många stugor, springa genom oräkneliga hagar och tomter och även åka på utfärd med båt. Jordö är en sommaridyl, men skildringen rymmer även vemodiga stråk, en distanserad vuxenvärld samt ett avlägset och hotfullt kanonmuller från Europa.

Jordö må vara en idyll som förändrats sedan författaren var barn, men jag är övertygad om att Jordö har varit, och kommer att vara, ett paradis för generation efter generation.

För alla nyfikna Jordöbor och -entusiaster hoppas vi som arbetat med Sommarlov på Jordö att detta i stället blir en värdig prolog och smaklig aptitretare.

Boken kan köpas direkt av författaren Bengt Örsell tel. 073-9882307