Många vildsvin på Jordö.

Efter sommaren har vi fått in rapporter om att många vildsvin finns på Jordö. Dels har de bökat om inne på Jordösundsvägen 9, inte en gång utan vid flera tillfällen. Ägaren har nu satt upp ett viltsvinsstängsel för att slippa dessa objudna gäster..

Flera har sett dem både ensamma och i grupper lite var stans på ön. Många bilförare har sett dem på Jordövägarna med risken att krocka med dessa stora djur. En av Jordöborna har på Hasslövvägen krockat med ett vildsvin. Eftersom hastigheten var låg så blev det bara lindrigare skador.

En liten avskjutning sker vid en utfodringsplats men det hjälper mindre då stammen tycks öka kraftigt. Det är inga problem för vildsvin att ta sig över vatten till närliggande öar eller över stenmurar på jakt efter föda.

Vi har också fått rapporter om att man sett en älgko med två kalvar som irrat omkring vid och på Jordövägarna.

Mot bakgrund av detta och att vildsvinen är framme och söker mat när mörkret faller så uppmanar vi alla som kör bil att köra försiktigt och hålla en skärpt uppsikt på vägarna.

Alla som är ute och går, när det är mörkt har en skärpt uppsikt och inte provocerar vildsvinen utan håller sig på avstånd. På den ljusa tiden av dagarna syns de inte till då kan man promenera i skog och mark på Jordö.  

Vi har också uppmärksammat att en livlig debatt pågår i media om vildsvinen att man borde begränsa stammen. Många jägare håller inte med och flera menar att har vi nu vildsvinen här och framförallt i södra Sverige så får vi anpassa oss med dem. Men just nu känns det påträngande att ha dem på Jordö där de på olika platser bökar om i ängarna.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.