Utflykt till Johannishus

Årets sommarutflykt! Nu på onsdag den 15 juli.

Vi samlas vid Edestad kyrka kl 15.00

I år går sommarens utflykt till Johannishus som ligger bara några kilometer från Jordö och som vi nu skall lära oss lite mera om.

Vi åker med egna bilar till Edestad Kyrka där vår guide, Ture Andersson tar emot. Han är sedan med oss på de fyra platser som vi besöker.

  1. Edestad kyrka byggdes intill den offerkälla som i århundraden fått människor att bege sig till Edestad. Källan rann upp på nordsidan av en kulle och ansågs ha magiska krafter, särskilt vid midsommartid.
  2. Nästa plats vi besöker är Skuremåla. Här finns ås- och deltabildningar som bildats vid inlandsisens avsmältning i området kring Skuremålagölen. Här är också ett vackert mosaikartat kulturlandskap med små ljusa åkrar, skog och betade lövhagar med grova björkar, bokar och ekar.
  3. Vi åker vidare till Listersjöarna. Mellan Listersjön och Hängbrunnen byggdes en sluss 1871. Åtminstone fram till 1912 fraktade tre skutor dels brännved och dels så kallat danskved, det vill säga bokträ, som flottats ner till Listersjön fram till Johannishus vid Hängbrunnen.
  4. Vi avslutar dagen på Björketorps gård. Här får vi berättelser om gården från 1909, quarterhästar, köpa glass och andra trevliga upplevelser.

Tag med kaffekorg!

Samåkning är uppskattat så bjud gärna med någon.  Eller fråga om du/ni kan åka med grannen …………………

Välkomna! Hälsar Jordö Byalag

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.