Vad är det som händer på Vagnö?

Jordöborna undrar säkert, vad är det som händer på Vagnö? En arbetarbod står uppställd vid Jordösundsvägen i ”Wargeusdalen”.

Jo, det är ett spännande projekt som syftar till att återställa kulturlandskapet så att ekarna och den unika växtligheten på Vagnö kommer fram samt röjer upp för beteslandskap.

Det är Länsstyrelsen som är ansvariga för projektet. EU ger ekonomiskt stöd för genomförandet. Projektet har rönt ett stort intresse från andra län med studiebesök på Vagnö. Samhall har uppdraget att göra röjningsarbete. Det unika och känsliga jobbet gör Göran Andersson och Göran Danielsson.

Under röjningsarbetet tar man vara på det mesta. Som biprodukt gör man prima kol. På Vagnö har man därför tre mindre, gammaldags kolmilor. I dessa görs kol av allt virke man kan. Man tar också vara på eneveden som man gör stolpar av. Enestolparna används sedan för inhägnad i stället för tryckimpregnerade stolpar. Det enda som eldas upp är en mindre mängd ris.

Man röjer bit för bit och det kommer att pågå över en längre tid . Med under röjningsarbetet är hunden Moa, en tysk jaktterrier som är specialist på vildsvinsjakt. Det kan behövas på Vagnö där det för tillfället finns gott om vildsvin. Det går utmärkt att besöka Vagnö och följa projektet.

För mer information http://www.graceprojektet.se/

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.